Litografklubbens Arkiv driver sedan 2005 Litografiska Museet (tidigare: Grudes Ateljé & Stentryckeri). Föreningen ska bevara kunskapen om den litografiska tekniken, genom att driva ett litografiskt museum. Den ska också ta tillvara den litografiska branschens historia, tryck, arbetsverktyg och utrustning.
Litografklubbens Arkiv har gett ut tidskriften Litografiskt Allehanda med oregelbundna mellanrum fr o m 1990-talet. Läs mer.
Litografisk Fackklubb
Litografklubbens Arkiv har sitt ursprung i Litografklubben i Stockholm, en sektion som bildades 1929 inom Litografiska föreningen. Men innan klubben bildades var det ett stort rabalder som beskrivs i jubileumsskriften Litografklubben i Stockholm 1929-1979. Grafiska tecknarklubben bjöd in alla organiserade litografer till ett möte där det bjöds på starka drycker, lutsång och föredrag. Tanken var att alla litografer skulle ansluta sig till Tecknarklubben. Men mötet slutade med slagsmål och ett totalt misslyckande för Tecknarklubbens värvningsförsök.
År 1994 ombildades klubben till föreningen Litografklubbens Arkiv som är öppen för alla som är intresserade av det litografiska tryckets historia.
Flera av de litografer som var aktiva i Litografklubben samlade egna och andras tryck, dokumenterade litografernas och litografins historia. eller verkade för tillskapandet av ett museum. Några av dessa är Göte Lindkvist, föreningens förste ordförande, Arne Nordenlöw, Ingvar Magnusson och Göte Lindkvist.
Från ”stenålder” till dataålder
I början och mitten av 1900-talet ritade litograferna med fet tusch eller krita på sten eller zinkplåt. Man tryckte allt från planscher och affischer till färgillustrationer för veckotidningarna. När kameran infördes för reprotekniken blev det stora förändringar. Retusch på glasplåtar och film ersatte successivt handlitografin. Efter andra världskriget tog offsettrycket över, stentrycket försvann och pressarna skrotades. På 1950-talet försvann det sista industriella stentrycket och litograferna omskolades till reprografer, scanneroperatörer, offsettryckare eller typografer. På femtio år gick man
från ”stenåldern” till dataåldern.
Litografklubbens Arkivs styrelse verksamhetsåret 2024/2025
Bengt Enblom, ordförande
Hjördis Oldfeldt, ledamot, sekr.
Stefan Granér, ledamot, kassör
Tommy Solum, ledamot
Karin Södergren, ledamot
Ronny Frithiof, ledamot
Göran Larsson, suppleant
Välkommen att göra en ideell insats på museet!
I en ideell verksamhet av det slag som Litografklubbens Arkiv bedriver behövs alltid människor. Man behöver inte kunna allt om litografi, det kan man lära sig, men är du intresserad av att arbeta i en kreativ miljö och samarbete under trivsamma former finns det en plats och en sysselsättning hos oss. Vi erbjuder kurs i guidning för intresserade. Hör gärna av Dig!
Personuppgiftspolicy för Litografklubbens Arkiv
Att bli medlem
Enskild medlem
Medlemsavgiften för enskild medlem i Litografklubbens Arkiv är 300 kr. Den betalas in på bankgiro nr 5500-6159 under februari månad. Skriv ”Medlemsavgift” och år. Ange också ditt namn, postadress och mailadress. Medlemsavgiften gäller per kalenderår.
Som enskild medlem får du följande förmåner:
- inbjudan till vernissager och andra arrangemang
- 10% rabatt vid köp av museets litografier och böcker
- 20% rabatt på inramningar hos Konstinramningar AB, Caroline Ericson, Grafiska Sällskapet, Hornsgatan 6
- möjlighet att vinna litografier vid föreningens lotterier.
Du som är konstnär eller har erfarenhet av litografi får arbeta i museets verkstad (dagavgift 125 kr). Då ingår också en försäkring, eftersom medlemmar som är verksamma i museet omfattas av museets försäkring. Läs mer här.
Som medlem är du självklart välkommen att medverka i museets olika aktiviteter.
Företags- eller organisationsmedlem
Företag, organisationer och föreningar kan också bli medlemmar. Medlemsavgiften faktureras i början av året. Nya medlemmar kan också betala in på föreningens bankgiro nr 5500-6159 eller Swish 123 680 9370. Skriv ”Medlemsavgift” och år. Ange också organisationens namn, postadress och mailadress.
För en årsavgift på 1 800 kr får man följande förmåner:
- Inbjudan till vernissager och andra arrangemang
- Bokade visningar – 50% rabatt
- Bokning av lokal 50% rabatt
- Ett exemplar av Årets litografi
Litografklubbens vänner – föreningens sponsorer
Binder man sig för ett större årligt stöd till verksamheten får man i gengäld våra ”extra museitjänster” som är ett större paket av förmåner och erbjudanden:
- Inbjudan till vernissager och andra arrangemang
- Nyhetsbrev
- Visningar av museet
- Tillgång till konferenslokal
- 3-5 exemplar av Årets litografi
Välkommen att göra en ideell insats på museet!
I en ideell verksamhet av det slag som Litografklubbens Arkiv bedriver behövs alltid människor. Man behöver inte kunna allt om litografi, det kan man lära sig, men är du intresserad av att arbeta i en kreativ miljö och samarbete under trivsamma former finns det en plats och en sysselsättning hos oss. Hör gärna av Dig!